3 juli hebben de bestuurders van de Amsterdam-Amstelland gemeenten in het Regionaal Bestuurlijk Overleg gesproken over de Noord-Hollandse weerbaarheidsnorm. Vanaf de zomer gaan gemeenten hierover binnen de eigen organisatie in gesprek. Het streven is de norm in de komende twee tot drie jaar te implementeren.
Waarom een weerbaarheidsnorm?
Sinds 2020 ondersteunt de provincie Noord-Holland via de Agenda Weerbaar Noord-Holland gemeenten bij het weerbaarder maken van de organisatie. In veel gemeenten zijn weerbaarheidsscans uitgevoerd. In de regio van RIEC Amsterdam-Amstelland heeft het RIEC zelf onderzoek uit laten voeren, dan wel hebben gemeenten eigen onderzoek of programma’s opgezet. Sommige gemeenten ervaren uitdagingen bij het versterken van de weerbaarheid van hun organisatie en niet alle gemeenten zijn even ver.
Om een waterbed effect te voorkomen, is het van belang dat de dijken overal even hoog zijn. Daarom hebben alle burgemeesters in de provincie Noord-Holland hun steun uitgesproken voor het opstellen en implementeren van een weerbaarheidsnorm op provinciaal niveau. Dit aansluitend op dingen die al in gang zijn gezet zoals de weerbaarheidsscans. Veel is dus niet “nieuw” of “extra”. Met een gelijk ambitieniveau kunnen we gezamenlijk barrières opwerpen en het risico op ambtelijke corruptie en een waterbedeffect verkleinen. De norm biedt concrete, heldere en herkenbare handvatten en beschrijft het ‘wat’. Het ‘hoe’ is aan gemeenten (al dan niet in gezamenlijkheid) zelf. De Provincie en het RIEC kunnen hierbij ondersteunen.
Eind conceptversie Noord-Hollandse weerbaarheidsnorm
Er is nu een eind conceptversie van de weerbaarheidsnorm. Deze is opgesteld met vertegenwoordigers vanuit 25 gemeenten, de Provincie en de drie RIECs waaronder gemeenten in de provincie Noord-Holland vallen. In de komende maanden is er binnen gemeenten nog ruimte om de norm aan te scherpen en het gesprek te voeren over het ambitieniveau in relatie tot de uitvoerbaarheid. De norm bestaat uit verschillende deelthema’s zoals bewustwording, informatiebeveiliging, integriteit, veilige publieke taakuitvoering, bestuurlijke aanpak-beleid en communicatie. Dit vraagt om een organisatiebrede aanpak waaraan iedereen vanuit diens eigen plek een bijdrage levert. In de Noord-Hollandse weerbaarheidsnorm leggen we daarom vast dat het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid voor een weerbare organisatie wordt belegd bij de driehoek burgemeester-gemeentesecretaris-griffier.[1]
[1] Gezien de organisatiegrootte van de gemeente Amsterdam wordt gedurende juli/augustus nader bekeken waar het eigenaarschap belegd wordt.